Ik knal zonder vuurwerk

Het eindejaar inzetten? Knal zonder vuurwerk. Zo bezorgt u iedereen een feestelijke nacht. Het stadsbestuur steunt de campagne van het netwerk van de Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones.

Brandweermannen en andere hulpverleners weten immers wat de gevolgen kunnen zijn. Zij moeten tijdens de feestdagen meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en branden blussen die door vuurwerk of wensballonnen veroorzaakt werden.

Vergeet ook niet dat dieren heel gevoelig zijn voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren erdoor. Er zijn tal van verhalen over weglopende honden en uitbrekende paarden die op de openbare weg terechtkomen.

Bovendien is de wetgeving veranderd. Sinds 26 april 2019 is het in Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Doet u dit toch, dan kunt u een GAS-boete krijgen.

Ook u kunt het gezicht van de campagne worden. Maak een profielfoto – al dan niet met uw huisdier – en voeg de hashtag #ikknalzondervuurwerk toe via www.ikknalzondervuurwerk.be.

Eenvoudige reglementen zorgen voor duidelijkheid

De afgelopen weken keurde de gemeenteraad de nieuwe subsidie-, belasting- en retributiereglementen voor de periode 2020-2025 goed. Het stadsbestuur nam de oude reglementen flink onder handen. Door verschillende reglementen met elkaar te combineren en overbodige reglementen te schrappen, daalt het totale aantal van 101 naar 87.

Bovendien zijn de nieuwe teksten duidelijker geschreven. Dankzij deze dubbele administratieve vereenvoudiging kunt u in de toekomst gemakkelijk een subsidie aanvragen en vindt u een eenvoudige uitleg wanneer u een belasting of een vergoeding aan de stad moet betalen.

De nieuwe reglementen gaan in op 1 januari 2020. U kunt ze vanaf eind december raadplegen op www.herentals.be/reglementen.

Vernieuwende webapp trekt ondernemers naar Herentals

De stad Herentals en UNIZO Neteland lanceren een gebruiksvriendelijke webapplicatie om actief nieuwe winkeliers aan te trekken naar het kernwinkelgebied. Op www.herentals.be/handelspand vindt u een duidelijke kaart waarop alle beschikbare panden in het kernwinkelgebied staan aangeduid.

UNIZO en de stad werken intensief samen om dit overzicht up-to-date te houden. Bovendien sluit Herentals een overeenkomst af met Bizlocator. Daarbij wordt de database van beschikbare panden automatisch verrijkt met gegevens van immokantoren. Het stadsbestuur hoopt dat zoveel mogelijk Herentalse immokantoren zich ook aansluiten op Bizlocator.